Dnia 28 sierpnia w siedzibie Klubu M³odzie¿owego odby³a siê autorska prelekcja, której tematyka dotyczy³a form po¿ywienia w tradycyjnej kulturze.
Zagadnienia dotyczy³y m.in. przetwórstwa oraz konserwacji produktów rolnych , tradycyjnych potraw, wierzeñ i praktyk zwi±zanych z przygotowaniem po¿ywienia oraz roli po¿ywienia w ceremoniach i obrzêdach rodzinnych i dorocznych.
Jak dowiedzieli¶my siê z wyst±pienia Ma³gorzaty Paul (etnograf, pracownik Muzeum ¦l±skiego w Katowicach ), po¿ywienie obok zaspokojenia biologicznej potrzeby organizmu spe³nia szersze funkcje spo³eczne, bêd±c jednocze¶nie wa¿nym ¶rodkiem wyra¿ania i utrzymywania okre¶lonych stosunków miêdzyludzkich. W ka¿dej kulturze istniej± w zakresie po¿ywienia normy obyczajowe przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ludzie spo¿ywaj± pokarmy zgodnie z przyjêtymi zasadami, daj± po¿ywienie w prezencie, zapraszaj± na wspólny posi³ek, wyra¿aj±c tym i umacniaj±c wiêzi rodzinne, czy te¿ s±siedzkie.
Wiêcej informacji w za³±czonym pliku.