Amolety, oblaty, murziny i inne? Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej. - Brenna.org.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej lub Ukryj komunikat
Facebook
Na skróty:

Informacje dla mieszkañców

Poradnik interesanta

Wie¶ci znad Brennicy

Rozk³ad jazdy

Wojskowa Komenda Uzupe³nieñ

Wa¿ne adresy i telefony

Kamera LODOWISKO

Kamera AMFITEATR

Dostêp do aktów prawnych

Newsletter
Amolety, oblaty, murziny i inne? Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej.

Dnia 28 sierpnia w siedzibie Klubu M³odzie¿owego odby³a siê autorska prelekcja, której tematyka dotyczy³a form po¿ywienia w tradycyjnej kulturze.
Zagadnienia dotyczy³y m.in. przetwórstwa oraz konserwacji produktów rolnych , tradycyjnych potraw, wierzeñ i praktyk zwi±zanych z przygotowaniem po¿ywienia oraz roli po¿ywienia w ceremoniach i obrzêdach rodzinnych i dorocznych.

Jak dowiedzieli¶my siê z wyst±pienia Ma³gorzaty Paul (etnograf, pracownik Muzeum ¦l±skiego w Katowicach ), po¿ywienie obok zaspokojenia biologicznej potrzeby organizmu spe³nia szersze funkcje spo³eczne, bêd±c jednocze¶nie wa¿nym ¶rodkiem wyra¿ania i utrzymywania okre¶lonych stosunków miêdzyludzkich. W ka¿dej kulturze istniej± w zakresie po¿ywienia normy obyczajowe przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ludzie spo¿ywaj± pokarmy zgodnie z przyjêtymi zasadami, daj± po¿ywienie w prezencie, zapraszaj± na wspólny posi³ek, wyra¿aj±c tym i umacniaj±c wiêzi rodzinne, czy te¿ s±siedzkie.

Wiêcej informacji w za³±czonym pliku.

Gmina Brenna
DziÅ› jest: 18.05.2024
Imieniny: Alicji, Edwina, Eryka

temp. 2°C
wiatr: 3km/h (NE)
Logo-forum PPPZ
© 2024 UrzÄ…d Gminy Brenna