Amolety, oblaty, murziny i inne? Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej. - Brenna.org.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej lub Ukryj komunikat
Facebook
Na skróty:

Informacje dla mieszkañców

Poradnik interesanta

Wie¶ci znad Brennicy

Rozk³ad jazdy

Wojskowa Komenda Uzupe³nieñ

Wa¿ne adresy i telefony

Kamera LODOWISKO

Kamera AMFITEATR

Dostêp do aktów prawnych

Newsletter
Amolety, oblaty, murziny i inne? Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej.

Zapraszamy w najbli¿szy pi±tek, tj. 28 sierpnia o godz. 19.00 na prelekcje, której tematem bêdzie etnologiczny zarys obyczajów, zwyczajów i rytua³ów kultury materialnej.

Zagadnienia prelekcji dotycz±:
Przetwórstwa oraz konserwacji produktów ¿ywno¶ciowych na przestrzeni wieków.
Tradycyjnych potraw.
Wierzeñ i praktyk magicznych zwi±zanych z przygotowaniem potraw.
Roli po¿ywienia w ceremoniach towarzyskich i obrzêdowych.

Prowadz±cy:
Ma³gorzata Paul- absolwentka etnologii Uniwersytetu ¦l±skiego Filii w Cieszynie.
W latach 2001-2007 pracownik Muzeum Etnograficznego im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie. Autorka wystaw etnograficznych: “Cz³owiek rodzi siê na ¶mieræ i umiera na ¿ycie”, “Obrzêdy przej¶cia w kulturze ludowej”, “Wokó³ sto³u”, ? Na co dzieñ i od ¶wiêta”,“Odzie¿ i stroje w spo³eczno¶ciach wiejskich”.
Obecnie pracownik Dzia³u Etnografii Muzeum ¦l±skiego w Katowicach .

Gmina Brenna
DziÅ› jest: 18.05.2024
Imieniny: Alicji, Edwina, Eryka

temp. 2°C
wiatr: 3km/h (NE)
Logo-forum PPPZ
© 2024 UrzÄ…d Gminy Brenna